NA IZMENJAVI V BUKAREŠTI V ROMUNIJI

V aprilu smo trije zaposleni CIRIUSa Vipava obiskali šolo za otroke z motnjo v duševnem razvoju v Bukarešti. Mesto šteje okrog 2 milijona prebivalcev in ima kar 20 specializiranih šol za otroke s posebnimi potrebami.

Ogledali smo si pouk na različnih starostnih stopnjah: vrtec, osnovna šola, poklicni program. Snov predelujejo po tedenskih temah. Sredi aprila smo naleteli ravno na pomladne cvetlice. Poučevanje temelji na prepoznavanju pojma na piktogramu, v besednem zapisu ter konkretni čutni podobi.

Šolske dejavnosti se prepletajo s skupinskimi in individualnimi terapijami. Umetnostna delavnica dopušča učencu veliko svobode glede izbire teme in materialov. Gre pravzaprav za terapijo v smislu sproščanja potlačenih občutkov in čustev.

Zanimive so tudi njihove ure pravljic, prikazane skozi čutne zaznave. Ogledali smo si pripoved o Repi velikanki na šolskem vrtu.

Ustanova je v marsičem primerljiva z našo. Učenci imajo MDR, vendar so le redki gibalno ovirani. Zdravstveno negovalnega osebja skoraj ni. V razredu je učitelj sam ali v paru, ko se izvaja skupinska terapija. Učence od prve stopnje dalje spremlja isti razrednik. Prepričani so, da s tem najbolje preprečujejo čustveno vedenjske motnje, saj razrednik zelo dobro pozna učenca in s tem zanj najučinkovitejše deeskalacijske pristope. Učenec pa je že od malega vajen učitelja in mu brezpogojno zaupa.

Z zaposlenimi v obiskani ustanovi smo navezali dobre in upamo da tudi dolgotrajne stike.

Visited 4 times, 1 visit(s) today

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost