OSNOVNI BOBATH TEČAJ ZA ODRASLE

Republika Hrvaška, Krapinske Toplice, 15.9. 2017 – 23. 9. 2017 in 13. 1. 2018 – 20. 1. 2018

Prvič sem bila vključena v mobilnost pri projektu KA1 2017 v okviru Erasmus+.

Zelo sem zadovoljna, da se mi je s pomočjo projekta uresničila želja, da sem opravila Osnovni tečaj Bobath za odrasle (standardi IBITA). Naučila sem se novega pristopa pri delu v nevrofizioterapiji, oziroma pri delu z nevrološkimi pacienti. Ugotovila sem, da je to povsem drugačen način dela in da se je ta novi način razvil tudi pri Osnovnem tečaju RNO Bobath za otroke in odrasle (standardi EPTA). To mi je zopet vzbudilo željo po dodatnem strokovnem znanju. Ugotovitev, da se je v nevrofizioterapiji veliko stvari spremenilo od mojega končanega prvega Osnovnega Bobath tečaja za otroke – Razvojno nevrološke obravnave pred 18 leti, mi bo vzpodbuda za nadaljevanje izobraževanja v nadaljevalnih tečajih.

Na Osnovnem Bobath tečaju sem se seznanila s kliničnem razmišljanjem v nevrofizioterapiji v okvirjih MKF – mednarodne klasifikacije funkcioniranja, zmanjšane zmožnosti in zdravja, ki ga narekuje WHO – svetovna zdravstvena organizacija in mi je bil nekako osnova za pripravo standardizacije za področje fizioterapije, ki jo pripravljamo za naš Center.

V času mobilnosti mi je bilo zanimivo spoznati Specialno bolnico za rehabilitacijo. Bolnica se nahaja v Krapinskih Toplicah, v enem najlepših kotičkov hrvaškega Zagorja, v mirni dolini, obkrožena s slikovitimi griči. Zgrajena je bila na starodavnih virih termo mineralne vode, znanih že od rimskih časov kot aguae vivae – vode življenja. V njej se zdravijo bolniki s kardiološkimi, nevrološkimi, revmatskimi, ortopedskimi boleznimi. Izvaja se tudi rehabilitacijo otrok. Je največji rehabilitacijski center na Hrvaškem – poliklinika in je nekaj podobnega kot pri nas SOČA – Univerzitetni rehabilitacijski inštitut. V njej je zaposleno čez 180 fizioterapevtov.

Kljub napornemu programu, urniku in seveda tudi učenju za zaključni izpit, sta bila tedna preživeta v Krapinskih Toplicah polna bogatih doživetij skupaj z drugimi udeleženci tečaja. Iskrenost, prisrčnost je izžarevala med kratkimi pavzami, navezanost drug na drugega pa je postajala iz dneva v dan močnejša. Izmenjavali smo si naše izkušnje, internacionalne značilnosti, primerjali zdravstvene sisteme. Svoje druženje smo zaključili v prijetni domači idili bližnje vasice in si obljubili, da se še kdaj vidimo.
Jaz sem obljubo držala, saj se letos ponovno vračam v Krapinske Toplice. Spomini, nova poznanstva, prijateljstva so stvari, ki mi bodo pričarala prijeten občutek pričakovanja na ponovni odhod.

Bolčina Mojca

Visited 16 times, 1 visit(s) today
Dostopnost