PROJEKT KA-122/ 21-23 ENAKE MOŽNOSTI ZA VSE – S STRATEGIJO NAMESTO USMILJENJA

Analiza potreb v CIRIUS Vipava je pokazala, da so obstoječi programi za učence s kombiniranimi motnjami (KM) pogosto neustrezni. Osnovati želimo nove programe, s katerimi se bomo bolj približali njihovim kompleksnim potrebam, obenem pa pomagati njihovim družinam. Prav zato želimo raziskati to področje v partnerski organizaciji, šoli Raquel Paya v Španiji, kjer razvijajo programe za te osebe in jih poskušajo čimbolj enakovredno vključevati v družbo, obenem pa vplivajo na spremembo politik in spreminjajo stališča do teh oseb. Z načrtovanim projektom mobilnosti učencev in osebja želimo strokovnim delavcem omogočiti spoznavanje kulture, organiziranosti šolskega sistema, inkluzivne procese, ki so v Španiji zelo uspešni in komplementarne metode za delo z učenci s CSN. Učencem s CSN želimo omogočiti potovanje in nepozabne učne izkušnje. Strokovni delavci bodo na obisku v španski partnerski šoli spoznali programe dela z učenci s kombiniranimi motnjami in inkluzijo v Španiji in iz vidika svoje stroke spoznali preizkušene komplementarne metode za delo z učenci s kombiniranimi motnjami, ki jih razvija partnerska organizacija Raquel Paya. Izmenjali bodo izkušnje o poučevanju na daljavo za osebe s posebnimi potrebami, strnili skupne ugotovitve, nadgradili postopke in metode, strokovne in osebne kompetence ter navezali stike s strokovnjaki v sorodni instituciji Interdisciplinarni tim 6 strokovnih delavcev se bo udeležil sledenja na delovnem mestu v partnerski šoli v Španiji. Spoznali bodo inkluzijo, celostno obravnavo učencev s CSN, metode in obleke dela, terapevtske pristope, zdravstveno nego in nadgradili strokovne in osebne kompetence.

Trem učencem s kombiniranimi motnjami bomo omogočili potovanje v Španijo z namenom uresničevanja njihovih pravic in dobrega zgleda za javnost. Učenci bodo z obiskom sorodne šole v Španiji doživeli potovalno izkušnjo in aktivno udeležbo v zanimivih učnih programih. Gostiteljska šola bo zanje pripravila program z različnimi aktivnostmi: senzorika, umetnostne vsebine, doživetja na morju, druženje…vse naštete dejavnosti bodo prispevale k zabavnemu učenju preko doživljanja.

Udeleženi strokovni delavci se bodo oborožili z novimi znanji in veščinami za oblikovanje novih programov za populacijo s kombiniranimi motnjami, ki jih bodo vnašali v lastno prakso. V učne načrte bodo vnesli nove metode in oblike dela, kar bo postalo stalnica pri našem delu.

Z vključitvijo v projekt želimo povečati pozornost na individualne potrebe oseb s kombiniranimi motnjami in postati del evropske strokovne mreže.

Tanja Princes, koordinatorica projekta


Skupinska mobilnost šole iz Španije

S šolo C.E.E. Raquel Paya sodelujemo v projektu KA122 Enake možnosti za vse.

Projekt je zasnovan tako, da se šola s skupino učencev udeleži mobilnosti v drugi državi s ciljem, da tudi tistim, ki imajo manj priložnosti za potovanja, omogoči nepozabno učno izkušnjo, obenem pa razišče priložnosti in ovire ter jih predstavi odgovornim politikam.

Skupina iz Španije je mobilnost v Sloveniji izpeljala v času od 16. – 20. 5. 2022. 

Skupina s 4 učenci s posebnimi potrebami in 6 spremljevalci je pripotovala z letalom do Trsta in nato s kombiji do Ajdovščine, kjer so bili udeleženci nastanjeni. Ker Hostel v Ajdovščini ni prilagojen osebam na invalidskih vozičkih, so si gostje pri negi učencev pomagali z ortopedskimi pripomočki, ki jih je za čas mobilnosti odstopil CIRIUS Vipava.    

Aktivnosti so potekale po načrtovanem programu.  

Pon, 16. majPrihod v Hostel Ajdovščina.
Tor, 17. maj  Sprejem v centru, ogled Vipave 10.00 prihod v CIRIUS – telovadnica Pozdrav ravnatelja. Igre za spoznavanje – ledolomilci. Priprava potice v šolski kuhinji.   Sprehod po Vipavi.
Sre, 18. maj Spoznavanje Slovenije Ljubljana Kosilo v Drugi violini.
Čet, 19. majNanos,   piknik v Lovski koči.
 Ogled Postojnske jame.
Pet, 20. majRegijske igre MATP. Odhod na letališče.  

Za uspešno izpeljan teden gre zasluga vsem delavcem, ki so formalno in tudi neformalno sodelovali, še najbolj pa učencem, učiteljici ter varuški iz PP3E.

Tanja Princes


PRIPRAVLJALNI OBISK PARTNERJEV IZ ŠPANIJE

V okviru projekta Erasmus+ ENAKE MOŽNOSTI ZA VSE – s strategijo namesto usmiljenja smo po dolgem zatišju zaradi covid ukrepov pričeli z aktivnostmi. Načrtovane aktivnosti so skupinska mobilnost učencev ter sledenje na delovnem mestu.

S partnersko organizacijo,  Colegio Público de Educación Especial Raquel Payá iz Španije, smo se povezali z namenom, da vsaka od obeh ustanov omogoči skupini učencev in osebju mednarodno izkušnjo. Tako naši kot tudi njihovi učenci bodo izkusili potovanje z letalom, avtobusi, ladjo in drugimi prevoznimi sredstvi ter spoznali tujo državo in kulturo, učitelji in drugi strokovni delavci pa se bodo  seznanili z organizacijo dela v drugih evropskih ustanovah ter izmenjali izkušnje in gradiva s kolegi.

V času od 29.3. – 31.3.2022 sta nas obiskala dva predstavnika partnerske ustanove z namenom priprave na mobilnost skupine iz Španije. Delovni sestanki so potekali v dopoldanskem času, popoldan pa sta si gosta ogledala okolico in se srečevala z domačini ter spoznavala kulturne značilnosti naših krajev. Določili smo okvirne datume nadaljnjih aktivnosti v Sloveniji in Španiji. Kot Vipavsko značilnost smo gostoma predstavili pridelavo in pokušino vina. Oba gosta sta Slovenijo zapustila z lepimi vtisi in novimi informacijami.

Komunikacija učiteljev in učencev ter izmenjava gradiv bo do srečanja v živo potekala preko e-Twinninga. Preko eTwinning-a bodo se bodo predstavili tudi naši učenci  in navezali stike z vrstniki.  Prav tako bodo preko e-Twinning-a izmenjali osnovne informacije o sebi in kraju bivanja. 

Tanja Princes, koordinator projekta


 MOŽNOSTI ZA VSE – s strategijo namesto usmiljenja

V  nedeljo, 18.9.2022 je ekipa štirih učencev in petih strokovnih delavcev  odpotovala v Španijo. Mobilnost v Španijo spada v okvir mednarodnega projekta Erasmus+ ENAKE MOŽNOSTI ZA VSE, ki je v celoti financiran  s sredstvi Evropske unije.  Partnerska šola, Colegio Publico de Educación Especial Raquel Paya iz Denie bo skupino gostila ves teden. Gostitelji so pripravili zanimiv program za učence in za strokovne delavce. 

Mobilnosti strokovnih delavcev in učencev v državah Evropske unije so velika priložnost za učenje na neformalen način. Vsak od udeležencev ima poleg skupnih tudi svoje lastne cilje in naloge. Učenci se bodo srečali z izzivi potovanja z letalom in katamaranom, spoznali nove kraje in ljudi, se aktivno vključili v ponujene dejavnosti s področja, športa, kulinarike, skrbi za naravo, se spoznavali z drugače govorečimi vrstniki.   

Strokovni delavci iz različnih delokrogov bodo spoznali organizacijo dela in programe na partnerski šoli ter inkluzivne procese v Španiji in nadgradili svoje kompetence.  

O doživetjih in izkušnjah z mobilnosti v Španiji bodo udeleženci poročali v okviru Dnevov Erasmusa+, ki jih bomo v CIRIUS Vipava obeležili 14.10.2022.

Tanja Princes, vodja projekta   


MOBILNOST V ŠPANIJI

Peti dan

zadnji dan. S katamaranom se bomo skupaj s prijatelji iz Spanije odpeljali na izlet do klifov in jame. Potem pa nas caka slovo in pot domov. Priletimo v Trst. Pozdrave vsem.


Četrti dan

Dopoldan smo spoznavali solo in se učili o južnem sadju popoldan pa smo se odpeljali v Javio. V turkiznem morju smo se igrali z valovi. Zvečer pa smo že pakirali kovčke.


Tretji dan

Sreda je minila enako hitro kot vsi dnevi doslej, zdi se, da v Španiji čas teče hitreje.

Z avtobusom smo se odpeljali v Valencijo in obiskali Oceanografski institut.

Videli smo veliko zanimivih živali in izvedeli, kako skrbijo zanje.

Uživali smo ob nastopu delfinov.

Pozen popoldan smo preživeli na plaži.

Zvečer smo okušali španske specialitete. Denia je Unescovo mesto kulinarike in prepričali smo se, da zares dobro kuhajo.


Drugi dan

Sprejem pri zupanu Denie.

Paella je odlicno uspela. Nismo vedeli, da obstajajo tako velike ponve. Poskusali smo tudi drugo hrano, ki je prej nismo poznali. Npr suho hobotnico. Popoldan smo se prepustili valovom in toplemu soncu. Sedaj pa smo na avtobusu in se peljemo proti Valencii. Pokrajina je prelepa. Pozdrave vsem, ki nas berete. Ekipa Erasmus+


Prvi dan

Ekipa Erasmus + se je oglasila iz Španije. Vsi se odlično počutijo. Včeraj so se srečali z vrstniki in učitelji iz sole. Skupaj so šli k morju, kjer so se igrali razne vodne igre in se preizkusili v supanju. Danes jih bo sprejel župan Denie, potem pa grejo v nakup za pripravo paelle ki jo bodo na šoli skuhali za kosilo. Gotovo bo uspela.


OBISK IZ FRANCIJE

V tednu od 24. do 28. oktobra smo v CIRIUS Vipava v okviru programa Sledenje na delovnem mestu (Erasmus+) gostili šest pedagoških delavk iz Francije. Učiteljice so opazovale delo strokovnih kolegov v CIRIUS-u in na OŠ Danila Lokarja. Ogledale pa so si tudi kulturne in naravne znamenitosti Vipavske doline. Domov se vračajo s spodbudnimi poklicnimi izkušnjami in lepimi vtisi o naši deželi. V novembru jim vračamo obisk s tremi predstavnicami našega učiteljskega zbora in upamo na prav tako uspešno sodelovanje.

Veronika Humar


PO NOVO ZNANJE V FRANCIJO

Med 14. in 18. novembrom smo tri strokovne delavke CIRIUS-a Vipava obiskale Francijo v okviru projekta Erasmus+ KA122: Enake možnosti za vse – s strategijo namesto usmiljenja. Odšle smo v mesto Lille, kjer smo vrnile obisk francoskim strokovnim delavkam, ki jih je CIRIUS gostil konec oktobra.
V Lillu smo imele preko sledenja na delovnem mestu možnost opazovati različne nivoje izobraževanja. Obiskale smo Ecole Maternelle Léon Frapié, Ecole élémentaire Paul Painlevé in Collège Paul Verlaine. Ogledale smo si tudi specializirano ustanovo za osebe z motnjami v duševnem razvoju, L’Institut Médico-Educatif La Roseraie. Opazovale smo strokovne delavce pri njihovem delu, se z njimi pogovarjale o njihovem delovnem vsakdanu, prepoznavale in raziskovale razlike med francoskim in slovenskim šolskim sistemom in kulturo. Za zainteresirano strokovno javnost smo izpeljale predstavitev CIRIUS-a in našega šolskega sistema. Poleg strokovnih spoznanj smo v Lillu ustvarile tudi veliko spominov in prijateljskih vezi. V Slovenijo smo se vrnile polne novih idej za naše vsakodnevno delo.

Špela Poljanec

Visited 10 times, 1 visit(s) today
Dostopnost